Ets mestre, arriba final de mes i no reps el sou. Com pot ser?

__A._ El mitjà de transport que duia els diners ha caigut al riu
__B._ L'intermediari ha donat el teu sou a un familiar seu
__C. _Per experiència pròpia saps que totes dues poder ser
_____veritat

T'imagines què ha passat?

 
 

 


En Mathieu és mestre a l’escola primària
de Gengwa, a la República Democràtica del Congo. Està casat i té dos fills i, gràcies al seu sou de funcionari, la família viu còmodament.

De sobte, en morir el seu pare, ha de buscar mitjans per pagar l’educació dels seus tres germans, situació que s’agreuja quan l’oncle cau malalt, i passa a fer-se càrreg, també, de dos cosins més.

Per fer front a la nova situació, en Mathieu s’esforça al màxim per poder dedicar el seu sou integre a l’educació d’aquests joves. Així doncs, cada dia, quan acaba la feina l’escola, se’n va a treballar al camp, on els cultius li proporcionen aliments per a tots ells. Així redueix despeses i, a final de mes, té els diners que li calen per cobrir les necessitats educatives dels familiars.

Avui, però, rep males notícies. Quan el transportista arriba descobreixen que al sac hi ha menys francs congolesos del que és habitual i, sorprès, comprova que el seu nom tampoc figura a cap llista. Algun dels intermediaris l’ha substituit pel nom d’un familiar seu, i s’ha embutxacat els diners.

Però aquest no és un fet aïllat. En Mathieu sap que la corrupció és tal que aquí tothom té dret a quedar-se amb els béns dels qui estan per sota. I, quan no, el problema pot ser la manca d’infraestructura. Com que no hi ha ponts, les motos que carreguen els sacs han d’atravessar els rius en barcasses. Més d’una ha acabat l’aigua. I els sous de molts mesos, també.

Però, el fet més sorprenent, és que històries com aquesta continuïn succeïnt diàriament al segle XXI.

 
 
Creuant el riu Sankuru amb una canoa
 
Gràcies a les barcasses les motos poden creuar a l'altre costat
 
Infants de la regió de Kole
 
 
 
Novembre 2009 © Pobles Germans